Veiligheid op Speelplaatsen & Speelvoorzieningen l Securiton

Problematiek

Spelen en speelplaatsen

In het VN- verdrag “Rechten voor het Kind” staat, dat alle kinderen recht hebben om op te groeien in een omgeving, waar ze veilig buiten kunnen spelen. Buiten spelen is van belang voor een evenwichtige ontwikkeling van het kind. Bovendien bevorderen speelmogelijkheden voor kinderen de leefbaarheid in de woonwijken.

Ook de Nederlandse regering roept beleidsmakers op om vanuit de ruimtelijke ordening een bijdrage te leveren aan het beschikbaar zijn van voldoende en goede speelruimte. Gemeenten worden door het Ministerie van VROM aangespoord om 3% van de openbare ruimte te bestemmen als formele buitenspeelruimte.

 

Bekijk een brief van het VROM over het beleid buitenspeelruimte(deze pagina wordt geopend in een nieuw venster).

 

Letsels bij het spelen op speelplaatsen

Jaarlijks worden meer dan 14.000 kinderen van 0 tot 14 jaar behandeld voor letsels, opgelopen bij het vallen van speeltoestellen. Bij klimtoestellen, glijbaantjes en schommels komen verreweg de meeste letsels voor.

  • Kinderen van 4 tot 10 jaar maken het meest gebruik van speeltoestellen, dus vallen in deze leeftijdscategorie ook de meeste slachtoffertjes.
  • Meer dan 50% van de kinderen, die behandeld worden na zo’n ongeval, heeft een botbreuk opgelopen, meestal in schouder, arm of hand. 20% heeft een letsel aan heup, been of voet.
  • 15% heeft een letsel aan het hoofd opgelopen.
  • 10% van de kinderen met een “speelletsel” moet worden opgenomen in het ziekenhuis.

Securiton Veiligheidstegels Speelplaatsen

“Speelruimte, een recht voor onze kinderen."